Hoofdstad van Duitsland

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en is een ideale bestemming voor een citytrip. Of je nu voor een dag, een lang weekend of een complete week bent, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in deze stad. Berlijn heeft een rijke historie die niet altijd even positief was. Tussen 1961 en 1989 werd de stad door tweeën gesplitst door de Berlijnse Muur. De blijdschap en de opluchting was groot toen de betonnen muur viel op 8 november 1989. Sindsdien is de stad helemaal opgekrabbeld en verwelkomt het jaarlijks miljoenen bezoekers.

En terecht, want Berlijn telt legio bezienswaardigheden en te gekke activiteiten. De Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Reichstag, Fernsehturm, het Holocaust Denkmal, Schloss Charlottenburg zijn slechts enkele belangrijke bezienswaardigheden in de stad die je kunt bezoeken. Ga terug in de tijd toen de stad nog in tweeën was gedeeld en wandel langs de East Side Gallery of bezoek het Stasi Museum en de voormalige Stasi gevangenis. Ook ondergronds heeft Berlijn bezienswaardigheden die je tijdens een tour bij Berlin Unterwelten kunt bezoeken. Verken de stad te voet, met de fiets, met de S-Bahn of met de Trabant. Verken de verschillende wijken, met ieder zijn eigen charme. Geniet van de culinaire kant van de stad. Wedden dat jij bij een bezoek aan de stad nog eens terug wil?

Berlijn

Bekijk het uitzicht vanaf de Fernsehturm

De Fernsehturm is één van de iconische bouwwerken in Berlijn. Met een hoogte van 368 meter domineert de televisietoren de skyline van Berlijn. Voor een geweldig panorama kun je naar het uitkijkplatform van de Fernsehturm. Op een hoogte van 203 meter heb je onder meer zicht op de de Reichstag, Brandenburger Tor, de Dom en het Museuminsel. Je kunt zelfs met dit fantastische uitzicht dineren. Omdat de Fernsehturm een populaire attractie is, kan het wel eens behoorlijk druk zijn. Koop daarom vooraf alvast een ticket zodat je niet uren in de rij hoeft te staan. Als je in het restaurant wil dineren, reserveer dan ook op tijd.

Boek een kaartje voor snelle toegang tot de Fernsehturm

Tip

Met de Berlijn WelcomeCard kun je 2, 3, 4,5 of zelfs 6 dagen reizen met het openbaar vervoer in de tariefzones A, B en C. Reizen met het openbaar vervoer is de makkelijkste en snelste manier om alle bezienswaardigheden van de stad te ontdekken.

Koop de Berlin WelcomeCard

Het symbool voor de Duitse eenheid: de Brandenburger Tor

Een ander bekend bouwwerk en het symbool van Berlijn is de Brandenburger Tor. Vroeger had Berlijn meerdere stadspoorten. Hoewel de Frankfurter Tor, Schlesischer Tor en Kottbusser Tor nog herinneren aan oude tijden, is de Brandenburger Tor de enige die nog overeind staat. De Brandenburger Tor werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig verwoest, maar werd na de oorlog gerenoveerd. Toen de Berlijnse Muur werd gebouwd, werd de stadspoort ingesloten. Hoewel de Brandenburger Tor op het Oost-Berlijnse grondgebied stond, lag de poort in het niemandsland. Burgers konden de poort niet bereiken. Slechts enkele soldaten hadden toegang tot de Brandenburger Tor. Na de val van de Muur werd de Brandenburger Tor gezien als het symbool van de Duitse eenwording. De Brandenburger Tor is één van de meest toeristische attracties van Berlijn. Voor een foto met zo min mogelijk mensen kun je het beste vroeg in de ochtend hierheen komen.

Ga naar de Reichstag

Sinds 1999 is het Duitse parlement gevestigd in de Reichstag.  Oorspronkelijk werd de Reichstag in 1884 gebouwd. In 1918 werd het gebouwd in gebruik genomen als zetel va de Duitse keizerrijk. De Reichstag raakte in 1933 ernstig beschadig door een brand, die waarschijnlijk is aangestoken. Door de brand konden de nationaalsocialisten de macht grijpen. De Reichstag werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verder verwoest. Na de oorlog kwam de Reichstag in West-Berlijn te liggen en later begon men aan de wederopbouw. In 1999 verhuisde het parlement van Bonn naar Berlijn. Niet alleen is dit het hart van de Duitse politiek, je kunt de Reichstag ook zelf bewonderen. Dankzij de futuristische koepel bovenop het gebouw is het een toeristische trekpleister geworden die je echt gezien moet hebben. Vanaf de Reichstag kun je genieten van een prachtig uitzicht over de gehele stad. Je kunt de Reichstag niet zomaar bezoeken. Een aanmelding is verplicht. Aanmelden is gratis via de website bundestag.de, maar je kunt ook kaartjes kopen via onderstaande link.

Rondleiding door de Reichtstag

Berliner Dom

De belangrijkste en meest imposante kerk van de stad is de Berliner Dom. In 1465 was het een kleine parochiekerk, maar het groeide uit tot de grootste Protestantse Kerk van Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd. Er waren zelfs plannen in de DDR-periode om de Berliner Dom volledig te slopen. Zo ver is het gelukkig niet gekomen. In 1980 was de kerk weer volledig gerestaureerd met hulp van financiële steun van de Duitse Lutherse Kerk en West-Duitsland. Tegen entree kun je de kerk bezichtigen. Hoogtepunten zijn de Crypte van de Hohenzollernfamilie en de orgel. Ook kun je naar de top van de Dom voor een uitzicht over Berlijn.

Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, die ook gewoon de Gedächtniskirche heet, is een evangelische kerk die een bekende herdenkingsplaats is in Berlijn. Keizer Wilhelm II gaf in 1891 de opdracht tot de bouw van deze imposante kerk ter nagedachtenis van zijn opa Wilhelm I. Op 23 november 1942 werd de kerk getroffen door zware bombardementen. Een groot deel van de kerk werd vernietigd en slechts een klein deel bleef overeind staan. Er waren plannen om de overgebleven ruïne volledig te slopen, maar vanwege hevig verzet werd de ruïne bewaard. In 1961 werd de nieuwe Gedächtniskirche ingewijd. De nieuwe kerk bestaat uit drie gebouwen rondom de oude toren. Van de oude kerk is alleen nog een toren van 68 meter over, maar deze is niet geheel intact. De punt van de toren ontbreekt namelijk. Dit maakt de Gedächtniskirche tot een belangrijk symbool van de stad. Je kunt de kerk gratis bezoeken. Binnen kun je meer te weten komen over de geschiedenis aan de hand van informatieborden en oude foto’s.

Alexanderplatz

Wellicht is de Alexanderplatz één van de bekendste pleinen van Berlijn. Dit plein is gelegen in de wijk Mitte en is een belangrijk verkeerspunt. Je zou kunnen zeggen dat dit het centrum is van Berlijn. Rondom het plein zijn overigens nauwelijks restaurants of cafés. De Alexanderplatz werd rond de 18e eeuw gebouwd en groeide uit tot één van de belangrijkste centra van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het plein zwaar gebombardeerd omdat er een bunker onder het plein verstopt zat. De Alexanderplatz kwam in de DDR te liggen en werd tijdens deze periode opnieuw opgebouwd. Typische DDR bouwwerken op het plein zijn de Fernsehturm, de Weltzeituhr, de Brunnen der Völkerfreunschaft, Haus des Lehrers en Haus des Reisens.

Postdamer Platz

Een ander bekend plein is de Postdamer Platz. Dit plein ontstond in 1838 en was een van de eerste plekken in Berlijn dat een metrohalte kreeg, de eerste straatverlichting en de eerste plek in Europa met verkeerslichten. Voor de oorlog was dit het belangrijkste zakencentrum van Berlijn. Er is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verloren gegaan. Het herstel van dit drukke handelscentrum lukte na de oorlog niet, want de Berlijnse Muur liep dwars over de Postdamer Platz. Na de val van de Muur werd het plein alsnog hersteld en kreeg het zijn oude image weer terug. Er zijn nog delen van de Berlijnse Muur en een oude wachttoren te zien. Breng een bezoek aan het Panoramapunkt voor een uitzicht over het plein en neem een kijkje in het Sony Center.

Holocaust-monument

Tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz vind je één van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn. Het Holocaust-monument herdenkt de Joodse bevolking die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Dit monument bestaat uit grote betonnen blokken waar je tussendoor kunt lopen. De blokken geven je het gevoel dat de Joden moeten hebben gehad in de concentratiekampen; smalle paden en eindeloze gangen die je een gevoel van desoriëntatie moeten geven. Hou er rekening mee dat dit een herdenkingsmonument is. Het blijft apart om te zien dat veel mensen over de blokken springen en ze gebruiken als picknickplaatsen.

De voormalige grensovergang Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de voormalige grensovergang tussen de Amerikaanse en Russische sector. Destijds was dit de enige mogelijkheid om naar Oost-Berlijn te komen. Na de van van de Berlijnse Muur werd de grenspost met de grond gelijk gemaakt. Op de originele plek is later een replica geplaatst om de mensen te laten zien hoe de grensovergang eruit moet hebben gezien. Checkpoint Charlie is tegenwoordig uitgegroeid tot een toeristische rekpleisters. Tegen betaling kun je bijvoorbeeld met de grenswachters op de foto.

Verken Berlijn met een Trabant

Ooit domineerde de Trabant het straatbeeld in Oost-Duitsland. Inwoners van de DDR moesten soms jarenlang wachten op hun auto. Als de auto eindelijk in hun bezit was, werd deze als een soort familielid opgenomen. Na de val van de Muur werden ze massaal gedumpt en ingeruild voor auto’s uit het westen. Toch groeide de Trabant uit tot een cultauto na de Duitse hereniging. Niet alleen zijn ze leuk om te zien, het is super leuk om erin te rijden. Door hun tweetakt motor maken ze een reutelend geluid en laten ze een behoorlijk ‘stinkende’ rookwolk achter. In Berlijn is het mogelijk om in een Trabant rond te rijden en de stad te verkennen. Je rijdt achter de gidsen aan die via een radio uitleg geven over de stad en de bezienswaardigheden. Dit is toch een geweldige manier om Berlijn te leren kennen?

Reserveer een Trabant

Bezoek het DDR Museum

Voor DDR-burgers was het leven niet altijd gemakkelijk in de voormalige DDR. Het assortiment in de DDR was beperkt en de kwaliteit van de Oost-Duitse producten was vaak een stuk minder van kwaliteit. Westerse producten waren verboden en er was een gebrek aan bepaalde grondstoffen. Toch waren veel DDR-burger tevreden met wat ze hadden. Na de val van de Muur ontstond er ook het fenomeen ‘Ostalgie’, een combinatie van nostalgie met het  het verlangen naar het ‘Osten’. Daarom komt het DDR-onderwerp vaak terug in het voormalige Oost-Duitsland. In Berlijn wordt het leven in het voormalige Oost-Duitsland gemaakt in het DDR Museum. Één van de leukste interactieve en dynamische musea in Berlijn. Zeker als je geïnteresseerd bent in de voormalige DDR, dan kan ik een bezoek aan dit museum aanraden.

Koop alvast tickets voor het DDR-museum

Trabantjes kijken in het Trabi Museum

Niet ver van Checkpoint Charlie is het Trabi Musuem gevestigd. In dit kleine, maar leuke museum kun je meer te weten komen over de iconische auto van de DDR. Ontdek hoe de Trabant werd gebouwd en werd gebruikt in de DDR periode aan de hand van een documentairefilm. Bewonder daarnaast verschillende types van de Trabant; van de eerste variant tot militaire varianten. Voor een bezoek aan het Trabi Museum hoef je geen uren uit te rekenen. Ben je autoliefhebber? Neem dan zeker een kijkje.

Koop een ticket voor het Trabi Museum

Terug in de tijd van de Berlijnse muur bij Asisi Panometer

Ga terug in de tijd en beleef hoe het leven moet zijn geweest in Berlijn in het jaar 1980. Kunstenaar Yadegar Asisi heeft een prachtige panorama gemaakt met het dagelijkse leven van de inwoners van Berlijn. Het kunstwerk is 15 meter hoog en 60 meter breed. Je kunt dit kunstwerk bekijken in een grote loods, niet ver van Checkpoint Charlie. In de loods kun je het kunstwerk vanaf de grond bewonderen, of een stellage. Aan de hand van licht- en geluideffecten wordt het dagelijkse leven nagebootst. Naast het gigantische kunstwerk is er ook een ruimte met een expositie van foto’s van de Muur.

Mauermuseum

Checkpoint Charlie was dus ooit een belangrijke, maar omstreden grensovergang. Veel is er echter niet overgebleven van deze grensovergang. In plaats daarvan zijn er langs de weg borden met foto’s en informatie geplaatst en iets verder ligt het Mauermuseum. Aan de hand van beelden worden hier verhalen getoond van verschillende vluchtpogingen van Oost-Duitsers naar het westen.

Koop een kaartje voor het museum

De Berlijnse Muur

Bij de DDR denk je waarschijnlijk direct aan de Muur. De Berlijnse Muur was ruim 45 kilometer lang en verdeelde Oost- en West-Berlijn van 1961 tot 1989. Het is één van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. De Muur werd gebouwd omdat veel Oost-Duitsers vluchtten naar West-Duitsland. Dit was niet goed voor de economie van de DDR. Er moest een einde komen aan de leegloop van de DDR en daarom werd er een muur gebouwd. Jarenlang werd voorkomen dat de Oost-Duitsers naar West-Berlijn konden komen. In 1989 kwam de Berlijnse Muur ten val, maar op sommige plekken zijn er nog restanten te zien van deze donkere geschiedenis van Berlijn. Kom meer te weten over de geschiedenis van de Muur. Dit kan bijvoorbeeld bij Bernauer Strasse, Checkpoint Charlie, Mauerpark of Postdamer Platz. Met de fiets is het mogelijk om de Berliner Mauerweg te fietsen.

Boek een rondleiding langs de Berlijnse Muur met een gids

Wandel langs de East Side Gallery

Het bekendste en het langste gedeelte van de Berlijnse Muur dat nog overeind staat is de East Side Gallery. In totaal is de East Side Gallery 1,3 kilometer lang. Bijzonder is dat deel van de muur is beschilderd door 118 kunstenaars uit 18 verschillende landen. Met graffiti hebben de kunstenaars hun politieke mening over de jaren ’90 laten zien. De kunstwerken zijn prachtig om te zien. Sommige kunstwerken vertellen de geschiedenis van de Muur. Wandel daarom zeker eens langs deze kunstgalerie. Jammer genoeg worden de fraaie kunstwerken met enige regelmaat beklad met andere graffiti. Ondanks dat de kunstwerken worden onderhouden, kan het dus voorkomen dat andere mensen het toch gedeeltelijk hebben verpest.

Berlin Unterwelten

Ontdek de ondergrondse wereld van Berlijn. Waar de metro’s rijden, liggen nog overblijfselen van bunkers en geheime tunnels verscholen. Tijdens een rondleiding kun je deze ondergrondse wereld ontdekken. Er worden verschillende tours aangeboden in het Duits en het Engels. Tour 1 (Dunkle Welten) en Tour 3 (Bunker, U-Bahn & Kalter Krieg) zijn de meest populaire tours. Zelf heb ik Tour 1 gedaan en heb ik de verschillende schuilruimtes uit de Tweede Wereldoorlog bezocht. Berlin Unterwelten is geen commerciële instelling, dus de ticketkosten gaan rechtstreeks naar de instelling zodat de ondergrondse wereld kan worden onderhouden.

De voormalige Stasi-gevangenis Gedenkstätte Hohenschönhausen

Net buiten het centrum ligt het Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Dit is de voormalige gevangenis van de Stasi, de gevreesde beveiligingsdienst van de DDR. Tegenstanders van de DDR, of mensen die de schijn wekten tegen het regime te zijn, werden hier vaak ten onrechte opgesloten. De omstandigheden in de gevangenis waren onmenselijk. De oude cellen waren vochtig en er was een voedseltekort. Psychologische druk werd toegepast op de gevangenen. Soms werden mensen nachtenlang verhoord en werden de lampen in de cellen aangezet zodat de gevangenen niet konden slapen. Gevangenen die uiteindelijk de waarheid vertelden konden soms rekenen op vrijlating, mits ze zich aansloten bij de Stasi. Sinds 1994 is de gevangenis een gedenkplaats. Een plek waar mensen heen konden gaan om slachtoffers, wreedheden, politieke gevangenen en DDR tegenstanders te herdenken. Er zijn nu ruim 100 cellen en kamer te bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven door ex-gevangenen, waardoor iedere rondleiding anders is. De persoonlijke verhalen die de gevangenen vertellen zijn uitermate indrukwekkend.

Het Stasi-Museum

Het Stasi-Museum is gevestigd in het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier had de Staatssicherheit ten tijde van de DDR zijn hoofdkwartier. Sinds 1990 is in een van de gebouwen het Stasi Museum ondergebracht dat met foto’s en documenten de activiteit van de Stasi toont. Zowel de geschiedenis als de werkwijze komt aan bod. Zo zie je onder andere allerlei apparaten waarmee de Stasi de mensen afluisterde. Het museum besteed ook aandacht aan het verzet tegen het DDR-bewind. Brieven, krantenartikelen en foto’s geven weer hoe de DDR-burgers in protest gingen tegen de DDR-regering en de Stasi. Er zijn filmopnamen te zien waarmee de burgers het Stasi-hoofdkwartier bestormen in één van de laatste dagen van de DDR. Het kantoor van Erich Mielke, de voormalige Stasi-baas, is te bezichtigen en is één van de belangrijkste ruimtes. Het museum is onderverdeeld in 3 verschillende verdiepingen; Geschiedenis van de Stasi en het verzet; de werkruimte van Mielke; foto’s en observatieverslagen hoe de Stasi werkte.

Privé rondleiding met een gids

Het voormalige vliegveld van Tempelhof

Flughafen Berlin-Tempelhof was ooit het grootste vliegveld van Duitsland. In 2008 werd het vliegveld gesloten en werd het een toeristische attractie. Het is tegenwoordig een tijdelijk stadspark en er vinden regelmatig evenementen plaats. Het vliegveld werd in 1923 gebouwd en werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de nazi’s. Na de oorlog werd het vliegveld door de Amerikanen gebruikt als luchtbrug toen de Russen West-Berlijn hadden geblokkeerd van juni 1948 tot mei 1949. Zo konden militaire vliegtuigen voedsel, medicijnen en andere benodigdheden brengen naar Berlijn. Later werd het vliegveld gebruikt voor passagiersvluchten. Het complex had daarnaast zo’n 900 kantoorruimtes, een casino en ondergrondse bunkers en schuilkelders. In oktober 2008 werd het vliegveld gesloten. De verlaten landingsbaan is voor iedereen toegankelijk. Als je de gebouwen wil bezoeken, moet je je aansluiten bij een rondleiding.

Overnachten in Berlijn

Alle hotels