Natuurgebied in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Teutoburger Wald

Heerlijk wandelen door de oneindige bossen en langs bijzondere rotsformaties. Dorpjes met prachtige vakwerkhuizen of leuke steden voor een korte stedentrip. Culturele en historische bezienswaardigheden. Gezonde lucht die ideaal is voor een wellness vakantie. Leuke activiteiten voor kinderen. Het Teutoburger Wald (in het Nederlands: Teutoburgerwoud) heeft alles in huis voor een veelzijdige vakantie. Er valt genoeg te zien en te doen voor jong en oud. Ideaal voor een weekend of een dagje uit, want het natuurgebied ligt niet ver van de Nederlandse grens.

Het Teutoburger Wald is een lage bergketen dat zich uitstrekt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Deze bergeketen heeft een lengte van 100 kilometer en is ongeveer 5 kilometer breed. Een groot deel behoort tot verschillende nationale parken Je kunt het Teutoburger Wald ieder seizoen bezoeken, maar tijdens de herfstperiode is de natuur op z’n mooist. Juist dan hebben de bossen die fotogenieke herfstkleuren.

Teutoburger Wald
Teutoburger Wald - Externsteine

Externsteine

De Externsteine zijn een bijzonder natuurverschijnsel en zijn de belangrijkste bezienswaardigheid van het Teutoburger Wald. Deze standstenen rotsformatie werd in de ijstijd gevormd toen het gesteente omhoog werd gedrukt. Zo ontstonden er rotspilaren die zo’n 40 meter oprijzen. Dankzij archeologische vondsten weet men dat er in de prehistorie als mensen hebben gewoond in grotten en dat hier religieuze ceremonies plaatsvonden. Delen van de rotsen kun je tegenwoordig beklimmen tegen een betaling. Vanaf de rotsen heb je een mooi uitzicht over de omliggende bossen en het meer.

Teutoburger Wald - Hermannsdenkmal

Hermannsdenkmal

Met bijna 54 meter is het Hermannsdenkmal het hoogste monument van Duitsland. Het imposante monument werd gebouwd in 1875 en herinnerd aan de Slag bij het Teutoburger Wald. Onder leiding van Arminius (ook wel bekend als Hermann) werden de Romeinen in het jaar 9 na Christus verslagen. Arminius wordt gezien als een van de grondleggers van het Germaanse Rijk. Het monument herinnert niet alleen de Duitse overwinning, het is ook een monument voor vrede. Je kunt tegen betaling het monument beklimmen. Vanaf de top heb je een fraai panorama over het Teutoburger Wald, Detmold en Lippe.

Teutoburger Wald - Kaiser-Wilhelm-Denkmal

Kaiser-Wilhelm-Denkmal

Een ander imposant monument vind je op de Wittekindsberg bij Porta Westfalica. Het Kaiser-Wilhelm-Denkmal werd gebouwd ter nagedachtenis van keizer Wilhelm I, de eerste Duitse keizer die in 1888 overleed. Onder zijn bewind werden de Duitse vorstendommen samengevoegd en vormden ze één sterk land. Na zijn overlijden werden er veel monumenten gebouwd om de keizer te herinneren.

Teutoburger Wald - Lengerich Canyon

Canyon van Lengerich

De canyon van Lengerich is een overblijfsel van een kalksteengroeve. Vroeger werd hier kalksteen gewonnen voor het produceren van cement. Veel steengroeves zijn echter al geruime tijd gesloten en verlaten. Nadat de groeve in Lengerich werd verlaten, liep deze vol met regenwater. Op bepaalde dagen kleurt het water tuquoise. Daardoor heeft deze canyon de naam ‘Blauwe Lagune’. Sinds 1989 is het gebied uitgeroepen tot natuurreservaat. Als je de omgeving wil verkennen, raad ik het aan om de Teutoschleife Canyon Blick te wandelen, een wandelroute van zo’n 11 kilometer.

Teutoburger Wald - Baumwipfelpfad Bad Iburg

Baumwipfelpfad Bad Iburg

In 2018 was Bad Iburg een van de locaties waar het Landesgartenschau werd georganiseerd. De Landesgartenschau is een tuintentoonstellins waarbij steden weer aantrekkelijk gemaakt voor de inwoners en toeristen. In Bad Iburg werd er een boomkroonpad gebouwd. Het wandelpad is zo’n 600 meter lang waarbij je tussen de boomtoppen loopt. Langs het pad vind je allerlei interactieve ervarings- en leerstation waarbij je meer te weten kunt komen over de flora en fauna. Vanaf de uitkijktoren heb je een uizticht op Schloss Bad Iburg en het Teutoburger Wald.

Teutoburger Wald - Adlerwerte Berlebeck

Adlerwarte Berlebeck

Heb je altijd al eens een roofvogel van dichtbij willen bewonderen? Dan is een bezoek aan Adlerwerte Berlebeck een aanrader. Dit is het oudste roofvogelcentrum van Europa. Hier leven zo’n 200 roofvogels zoals adelaars, gieren, valken, uilen en condors. Gewonde roofvogels worden hier opgevangen om uiteindelijk weer uitgezet te worden. Zorg ervoor dat je een roofvogelshow bijwoont tijdens je bezoek aan Adlerwerte Berlebeck. De show duurt 40 minuten waarbij valkeniers meer vertellen over de roofvogels en tussendoor vliegen de vogels enkele centimeters boven je hoofd.

Corvey

De benedictijnenabdij Corvey werd in 815 gesticht en behoort tot de belangrijkste kloosters uit de Karolingische tijd. Karel de Grote gaf opdracht om het klooster te bouwen. Vanuit hier brachten monniken het christelijke geloof naar Noord-Europa. Aan het begin van de 19e eeuw werd het klooster opgeheven. Sinds 2014 staat het klooster op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Teutoburger Wald - Junkerhaus

Junkerhaus

Karl Junker was een bijzondere houtbewerker. Op jonge leeftijd raakte hij beide ouders kwijt, waardoor hij werd opgevoed door zijn opa. Hij studeerde kunstnijverheid en leerde bij een meubelmaker hout te bewerken. Na zijn studie ging hij naar Italië waar hij zich liet inspireren. Toen hij terugkeerde naar Duitsland erfde hij het huis van zijn opa in Lemgo. Omdat Junker een eenling was, had hij alle tijd voor houtbewerkingen en schilderingen. Hij bekleedde het huis met hout en maakte binnen de mooiste dingen met hout. Voor 20 Pfennig mochten mensen hier een kijkje nemen. Na zijn dood bleven mensen het huis bewonderen, maar werden er veel spullen gestolen. Sinds 2004 is het Junkerhaus geopend als museum.

Teutoburger Wald - Dörenther Klippen

Dörenther Klippen

De Dörnther Klippen zijn misschien iets minder spectaculair dan de Externsteine, maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze grillige rotsformatie strekt zich uit over een lengte van 4 kilometer en zijn op sommige plekken 20 meter hoog. De bekendste rotsformatie is het ‘Hockende Weib’ (de hurkende vrouw). Als je goed kijkt zie je inderdaad een hurkende vrouw in het gesteente. Om de Dörenther Klippen te bezoeken kun je een wandelroute van 9,3 kilometer volgen die onderdeel is van de Teutoschleifen.

Teutoburger Wald - Wandelen

Wandelen in het Teutoburger Wald

Het Teutoburger Wald leent zich perfect voor het maken van wandelingen. Er zijn verschillende wandelroutes te vinden in het gebied en een aantal hebben de titel ‘Qualitätsweg Wunderbares Deutschland’ gekregen. Dit betekent dat de kwaliteit van de wandelpaden goed zijn en ze een mooie wandelervaring bieden. De Hermannshöhen is de bekendste wandelroute. Deze wandelroute is 226 kilometer lang en wordt onderverdeeld in 13 etappes. Andere langeafstandswandelingen zijn de Hermannsweg (163 kilometer) en Eggeweg (72 kilometer). Er zijn ook voldoende kortere wandelroutes te vinden. De Teutoschleifen bestaan uit acht verschillende routes, waaronder de Dörenther Klippen en Canyon van Lengerich. Op de Winnekindsberg

Leuke steden en dorpen

In het Teutoburger Wald vind je niet alleen bijzondere monumenten en prachtige natuur. Er zijn ook een aantal steden en kleinere steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De studentenstad Paderborn is een verrassend leuke stad met een compact historisch centrum. Osnabrück ligt niet in het natuurgebied, maar is wel een goede uitvalsbasis om het Teutoburger Wald te bezoeken. Met name in de Altstadt vind je een aantal toffe bezienswaardigheden. Historische bezienswaardigheden vind je ook in Detmold en Lemgo. In Tecklenburg kun in het kleine centrum weer genieten van schitterende vakwerkhuizen.

Overnachten in het Teutoburger Wald

Alle hotels